BATEG Platformu Elektrikli Taşıtlar için Batarya Teknolojileri
Araştırma ve Geliştirme Platformu

Proje 5 (ESTÜ)

Proje Konusu: Kompozit esaslı batarya taşıyıcı sistemlerde çerçeve ve kapak komponentlerinin ileri malzeme ve yenilikçi imalat yöntemleriyle geliştirilmesi

İleri Teknolojiler Uygulama ve Araştırma Merkezi (İTAM), Eskişehir Teknik Üniversitesi bilimsel ve teknolojik hedefleri doğrultusunda, ileri teknolojiler alanında ülkemizin ihtiyaç duyduğu araştırmaların yapılması, yenilikçi teknolojilerin geliştirilmesi, gerçekleştirdiği işbirlikleri, araştırma alt yapısı ve eğitim çalışmalarıyla yüksek katma değer yaratma hedefleriyle 2018 yılından beri faaliyet göstermektedir. İleri seviyede bir araştırma altyapısının kurulması hedefine sahip İTAM bünyesinde, mevcut 6 laboratuvar bulunmaktadır: Fonksiyonel Nanogözenekli Malzemeler Laboratuvarı, Kompozit Laboratuvarı, Optoelektronik Laboratuvarı, Sensör Laboratuvarı, Sismik İzolatör Test Laboratuvarı, Teknik Tekstiller ve Yanma Laboratuvarı. Faaliyetlerine 14 akademik personel ve 6 idari/yardımcı personel ile devam eden İTAM’da, mühendislik ve fen bilimleri alanlarında çok sayıda lisans, lisansüstü ve doktora sonrası araştırmacı proje tabanlı çalışmalarda görev almaktadır.

İTAM laboratuvarları kompozitlerin mikro yapı karakterizasyonu, termal , mekanik ve yanma testleri için gelişmiş cihaz ve altyapı olanaklarına sahiptir. İTAM kompozit laboratuvarında tape placement, pultrüzyon, filament sarma, otoklav gibi yenilikçi kompozit malzeme tekniklerinin başarıyla uygulandığı çok sayıda proje tamamlanmıştır. Bu projelerden elde edilen tecrübeler, projenin yenilikçi kompozit malzeme tekniklerini farklı kombinasyonlarda birleştiren bir batarya kasası geliştirme hedefinin gerçekleştirilmesine ışık tutacaktır. İTAM Teknik Tekstiller ve Yanma Laboratuvarı, alev geciktirici malzemelerin geliştirilmesi, alev geciktirici uygulamalarının gerçekleştirilmesi, malzemelerin yanma davranışlarının araştırılması konularında ülkemizin önemli Ar-Ge altyapılarından birine sahiptir. Ulusal ve uluslararası standartlara uygun olarak pek çok yanma testinin gerçekleştirilebildiği Teknik Tekstiller ve Yanma Laboratuvarında, projenin elektrikli araç batarya ve malzemelerine uygun özgün bir yanma test prosedürü geliştirilmesi hedefine yönelik çalışmalar yürütülecektir. Bunun yanı sıra, batarya taşıyıcı sistemin kompozit bileşenlerine hem düşük iletkenlik hem de alev geciktirici özelliklerin kazandırılmasına yönelik uygulama ve analizler yapılacaktır.